Om mig Kontakt
Om qigong Kurser Min bakgrund Att läsa Länkar

Qigong och Tai chi träning


Hälsans hus

Som vanligt håller jag min qigon- och tai chi chuan-träningar på tisdagar i "Stora salen" på Hälsans hus. Du kan välja mellan att vara med på båda två, eller bara den ena.

 

Qigong

Eftersom min grundutbildning i qigong kommer från Mantac Chia är jag starkt influerad av hans system. Jag har dock tränat flera olika qigongstilar och väver in andra rörelser i träningen. Även en del aikido inspirerade rörelser kan förekomma.

Betoningen ligger på att göra kroppen mjuk (muskler och leder), förbättra cirkulationen, träna upp balansen och bli mer avslappnad och centrerad i kropp och sinne med hjälp av långsamma lugna rörelser med djup medveten andning. Det här stimulerar qi-flödet, hjälper oss att hitta ett inre lugn, stimulerar återhämtning och stärker immunförsvaret.

Qigongen blir som vanligt en blandning av fysiska övningar och mentala övningar. Mjuka, långsamma fysiska rörelser blandas med visualiseringsövningar och andningsövningar.


Tai chi chuan

Tai chi chuan är en gammal kinesisk kampkonst som oftast tränas i slowmotion.

Den form jag lär ut brukar kallas för 13 formen. 13 formen har jag lärt mig av Mantac Chia och hans elever. 13 formen är en serie tai chi rörelser som kombineras i 4:a olika riktningar. 13 formen lärdes från början ut inom Yangfamiljen i Kina.

Jag tycker om 13 formen för att den inte innehåller så många olika moment. Har man lärt sig de 13 grundrörelserna kan dessa kombineras i det oändliga.

Taichi chuan kräver ofta mer koordination än qigong. Precis som i qigongen kombineras andningen, rörelsen, känslan, tanken och kroppen till ett medvetande.

När vi lärt oss formen kan vi fördjupa känslan och gå in en rörelse bortom det fysiska där qi-flödet blir det centrala.

Förutom detta lägger jag alltid in övningar i något som brukar kallas för "pushhands". Det är parövningar som ökar förståelsen för att tai chi chuan egentligen är en gammal kinesisk kampkonst. Det centrala i "pushhands" är att dels kunna ta emot kraften i anfallet utan att kolappsa bakåt, dels att kunna ge ut kraften i attacken utan att tappa balansen och ramla framåt. Det här övar upp vår förmåga att vara mjuka, avslappnade, centrerade, fokuserade och kraftfulla på samma gång.

 

Tider

För aktuella tider se dansdojon.nu

 

För mer information:

jan@nevelius.se

08 - 6402580

Välkommen!!!