Om mig Kontakt
Om mig Kontakt Startsidan

Jan Nevelius – en kort presentation

Jag intresserade mig tidigt för den asiatiska kulturen, särskilt då den japanska. Började med aikido vid 11 års ålder och kom genom aikidon tidigt i kontakt med österländsk filosofi och österländsk medicin . Bland annat shiatsu, som jag började studera vid 15 års ålder.

1983 reste jag till Japan första gången för att träna aikido, studera akupunktur och shiatsu.

1986 flyttade jag tillbaka till Stockholm och började så sakta jobba med alternativmedicin och undervisa i aikido. Samtidigt som jag fortsatte mina studier i alternativmedicin och även skolmedicin. Jag återvände även regelbundet till Japan under många år för att studera mera.

1987 började jag lära mig reiki och blev med tiden reikilärare med egna kurser. 1993 började jag med qigong vilket också blev en viktig del av min verksamhet med bland annat undervisning.

Idag kombinerar jag aikidoundervisning med behandlingar och egna kurser i reiki, qigong och shiatsu på Axelsons gymnastiska institut. Jag undervisar på Stockholms universitet, Karolinskas komplementärmedicinska utbildning samt håller regelbundet föreläsningar om österländsk kroppskunskap med inriktning på bland annat stress.

För mig hänger alla de här sakerna ihop och handlar om hur vi kan förbättra vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Hur vi med hjälp av den här kunskapen kan leva mer harmoniskt i vårt moderna samhälle och utvecklas som människor på ett djupare plan.

Jag har fått mycket inspiration av det traditionella kinesiska/japanska tankesättet och tycker att de redskap de utvecklat för detta är fantastiska. Det har för mig blivit till ett levnadssätt snarare än något man lär sig på en kurs. En livsväg som påverkat hela mitt sätt att tänka, vara och leva.

När jag undervisar och utövar de här metoderna så är det lika mycket för min egen skull och jag lär mig hela tiden nya saker. Jag är fortfarande nyfiken och lärandet verkar aldrig ta slut. Det har blivit ett sätt att må bra och utvecklas för min egen del, samtidigt som jag hjälper andra.