Om mig Kontakt
Om Aikido Träning Min bakgrund Att läsa Länkar

Min aikidobakgrund

Början

Startade min aikidoträning i Farsta för Lennart Larsson och Sven Johansson 1975 vid 11 års ålder. I början var det både judo och aikido, men tröttnade efter några år på tävlingarna och alla skadori judon. Fortsatte med aikidon och nu 35 år senare inser jag att det valet har påverkat hela mitt liv.

Ichimura sensei var rikstränare i Sverige på den tiden och gjorde tidigt ett starkt intryck. Han var aikidotränare, akupunktör och shiatsumassör. Kanske blev han en förebild för mitt nuvarande liv, utan att jag visste om det då.

När jag var 17 år kom Jan Hermansson (7:e dan) hem från Japan efter många års vistelse där. Han gjorde ett starkt intryck och blev en av mina viktigaste tränare. Han hjälpte mig senare mycket med min vistelse i Japan.

Ut i världen

1981 började jag resa till Frankrike och 1983 till Japan för en längre vistelse för att träna aikido.

Tillbringade större delen av tiden fram till 1986 i Japan för träning och studier. Tränade för många olika instruktörer som Nishio sensei, Kobayashi sensei och Igarashi sensei. Med tiden blev det dock mest träning på Hombu Dojo, aikidons högkvarter.

Mina stora inspirationskällor på Hombu Dojo var Osawa sensei (den äldre), Yamaguchi sensei och Endo sensei. Inspirerades även mycket av Doshu, Watanabe sensei, Tada sensei, Arikawa sensei och Seki sensei.Farstauppv

Foto: Magnus Hartman

 

 

 

 

Tillbaka till Sverige

Återvände till Sverige 1986 och undervisade i Mihashira aikidoklubb hos Lennart Linder och senare under flera år på Stockholm Aikikai.

Med tiden började Endo sensei komma regelbundet till Sverige och blev mer och mer min personliga lärare. Jag började resa regelbundet till Japan för att träna för honom.

1987 träffade jag Tissier sensei från Frankrike. Han kom att tillsammans med Endo sensei att bli min viktigaste tränare under många år och jag reste även ofta till Frankrike för att träna för honom.

Tillsammans med Stockholm Aikikai var jag med och bjöd in Tissier sensei till Sverige och han har sedan dess besökt Sverige varje år. Numera i Vanadis aikidoklubbs regi.

Endo sensei och Tissier sensei har haft ett stort inflytande på min aikido de senaste 15 åren och fortsätter att vara mina största inspirationskällor än idag.JanMats

Klubbar

Efter att ha undervisat på Stockholm Aikikai ett antal år startade jag, Johan Lindgren, Ulf Nilsson, Ulrika Bosaeus och Jorma Lyly Vanadis aikidoklubb 1996. Vanadis aikidoklubb kom att bli enormt viktig för min fortsatta utveckling och är idag ett centrum för den här inriktningen av aikido. 1998 startade jag även Mitsu Domoe aikidoklubb som numera är flyttad till Vanadis.

Resor och undervisning

Efter att ha rest över hela världen i många år för att träna för mina lärare så reser jag nu över hela världen för att undervisa. Undervisar bland annat regelbundet i Finland, Norge, Tyskland, Schweiz, Lichtenstein, USA, Israel och England.

Graderingar:

Graderad till 1:a och 2:a dan på Hombu dojo.
Graderad till 3:e dan, Igarashi sensei.
Graderad till 4:e dan, Endo sensei.
Graderad till 5:e dan, Endo sensei.
Graderad till 6:e dan, Endo sensei 2007
Graderad till 7:e dan, 2019

2013 tilldelad hederstiteln Shihan Aikikai av Endo sensei, Tissier sensei och Svenska Aikikai.

Är även graderad till 2:a dan i Roppokai, Daitoryu av Okamoto sensei.Jan

1991- 1993 var jag ordförande för svensk aikido. Sedan ordförandeskapet har jag varit ledamot i Svenska Aikikais Graderingskommitté.

Jan